top of page
Ahoj

P.ART ­ neboli „Part of the Art“ ­ je náš společný nezávislý projekt, moravský art blog. Snad vás bude P.ART bavit stejně jako baví nás.

Tým P.ART

Archiv
sleduj náš YouTube kanál
TAGY
RSS Feed
No tags yet.

Recenze - Nejtemnější hodina

Gary Oldman je Winston Churchill. Nejedná se pouze o líbivý titulek v traileru. Ztvárnění této ikonické osobnosti je highlightem celého filmu.

Nejtemnější hodina má oscarové ambice a Joe Wright si toho je dobře vědom. Možná proto se ve filmu hraje někdy až moc na jistotu. Na druhou stranu sledujeme úžasné herecké výkony, vypjaté situace se skvělými dialogy a hlavně Garyho Oldmana. Toho zde zmíním ještě několikrát, protože si to opravdu zaslouží.

Většina filmu se odehrává v interiérech, kde příběh téměř vždy posouvají dialogy. Kdyby se látky ujal někdo jiný, dost jistě by Nejtemnější hodina působila jako prostý televizní film. Wright film povyšuje přes poetické záběry z ptačí perspektivy a zajímavé vizuální kompozice. Ovšem hlavní tažnou sílou je Winston Churchill. Za zmínku stojí neuvěřitelná práce make-up týmu, kteří dokázali Oldmana absolutně přetvořit. Herec se nejen duševně, ale i fyzicky stal postavou kterou ztvárňoval. A filmu to zatraceně prospívá.

Malým, sic nepřehlédnutelným kazem je jistá scéna v druhé třetině filmu, odehrávající se v metru. Naprosto narušuje serióznost, kterou film nastavil a přechází do vlasteneckého patosu. Navíc působí jako scéna, která byla vyloženě natočena na vyžádání studia pro dodržení jistých korektností.

V celkovém měřítku to naštěstí stále funguje a nijak nenaruší kvalitu, kterou si snímek po celou dobu drží. Jediné co mi chybělo, byla větší odvaha tvůrců, díky které mohli film dovést k dokonalosti.

bottom of page